Marirea sanilor (implant silicoane)

Marirea sanilor prin implanturi siliconice, augmentarea mamara sau mamoplastia de augmentare sunt termeni ce definesc remodelarea tridimensionala a sanilor in scopul obtinerii idealului de frumusete. Frumusetea este subiectiva si pentru atingerea ei este esentiala colaborarea stransa intre chirurgul estetician si pacienta. Dorintele acesteia cu privire la rezultatele implantarii de silicon trebuie trecute prin filtrul experientei chirurgului si ancorate in realitate, evitand astfel formarea unor asteptari nerealiste cu privire la rezultatul postoperator.

Augmentarea mamara este situata pe locul doi in topul celor mai solicitate interventii chirurgicale estetice, alaturi de lipoaspiratie si abdominoplastie, asa cum reiese din analiza asociatiei americane de chirurgie estetica. Dupa depasirea prejudecatilor legate de apelarea la chirurgia estetica, tot mai multe femei opteaza pentru aceasta interventie chirurgicala cu riscuri minime, avantaje estetice incontestabile si reactii adverse limitate.

Un aspect ce merita subliniat este cel al formei sanului ca factor primordial al rezultatului postoperator. Obiectivul principal al mamoplastiei de augmentare este reprezentat de obtinerea unor sani cu aspect natural, simetrici cu pastrarea aspectului trofic al pielii si evitarea desenului vascular venos atat de neplacut caracteristic augmentarilor exagerate.

Volumul sanului reprezinta un subiect extrem de sensibil in timpul consultatiilor, aspect usor de inteles in contextul in care pacientele isi exprima frecvent dorinta de o viata, de a avea sani mai mari. Dr. Bejinariu isi propune de fiecare data sa atinga idealul de frumusete al pacientei, asa cum il interpreteaza aceasta. Din acest motiv, in timpul consultatiei, este alocat un interes deosebit cunoasterii dorintelor pacientei, precum si a fondului emotional care sta la baza acestora. Operatiile de marire a sanilor sunt ghidate dupa principiul importantei formei, fara a evita insa utilizarea implanturilor siliconice de dimensiuni generoase, daca aceasta este dorinta pacientelor.

Exista o gama foarte variata de proteze mamare siliconice (implanturi de silicon) si multiple tehnici de realizare a augmentarii mamare. Dr. Catalin Bejinariu recomanda documentarea riguroasa cu privire la interventia de marire a sanilor, dar si la capacitatea chirurgului estetician de a indeplini dorintele pacientelor, in masura in care acestea sunt realizabile. Dr. Bejinariu recomanda circumspectia in situatia in care vi se spune ca totul este posibil. Recomandarea clincii noastre de chirurgie estetica este sa porniti la drum cu un set minim de criterii de siguranta care trebuie sa includa verificarea apartenentei chirurgului estetician la organizatiile nationale de specialitate (garant al calitatii actului medical), verificarea experientei acestuia cu privire la interventia chirugicala de augmentare mamara, capacitatea de empatie si comunicare cu medicul estetician in scopul obtinerii rezultatului dorit de dumneavoastra, precum si ambientul in care se va realiza operatia de marire a sanilor.

Pentru efectuarea in conditii de siguranta a interventiei chirurgicale de marire a sanilor sunt necesare urmatoarele investigatii paraclinice: analize uzuale de laborator, electrocardiograma, radiografia toraco-pulmonara si mamografia. Pacienta nu trebuie sa consume lichide si alimente cu 6 ore inaintea mamoplastiei de augmentare pentru reducerea riscului anestezic.

Interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie generala sub atenta supraveghere a unui medic anestezist cu experienta. Durata totala a interventiei (de la inductie pana la trezire) incadrandu-se intre 60 si 90 de minute in functie de complexitatea cazului.

Implanturile mamare siliconice utilizate in timpul operatiei de marire de sani sunt cele alese in timpul consultatiei, fiind personalizate in functie de necesitatile pacientei si asteptarile acesteia cu privire la rezultat. Clinica Dr. Bejinariu foloseste pentru mamoplastii atat proteze rotunde, cat si implanturi mamare anatomice de forma ovalara, cu un aspect cat mai natural. Decizia este ghidata de talia pacientei, dimensiune toracelui, precum si aspecte ce tin de structura tesutului cutanat, muscular si forma naturala a sanului. Pentru o mai buna apreciere a aspectului postoperator, Dr. Bejinariu ofera pacientei posibilitatea purtarii unor proteze provizorii (sizere) in timpul consultatiei, modificand progresiv dimensiunile acestora, astfel incat sa obtinem un rezultat bun cu riscuri minime. Prin utilizarea tehnicilor de realitate virtuala, putem vizualiza tridimensional aspectul postoperator, chiar in timpul consultatiei. Cu toate acestea, pacientele sunt sfatuite sa ramana ancorate in realitate si sa realizeze ca acesta este doar planul nostru operator, atingerea obiectivelor stabilite depinzand de buna colaborare dintre cei doi coechipieri – chirurgul estetician si pacienta.

Postoperator pacienta ramane in clinica timp de 24 de ore pentru supraveghere si monitorizare atenta. La 60 de minute de la terminarea interventiei chirurgicale aceasta poate sa comunice cu apartinatorii fiind insa evaluata periodic de personalul clinicii conform protocolului intern de monitorizare postoperatorie. Dupa efectuarea operatiei de marire a sanilor pacientele mele afirma ca durerile scad progresiv in primele 3 zile dupa cum urmeaza: dureri de intensitate moderata ce necesita administrare periodica de medicatie antialgica si limitarea miscarii bratelor in primele 24 de ore, urmate de dureri de intensitate mica cu mobilitate cvasinormala a doua zi postoperator pentru ca in cea de a treia zi durerile sa fie ocazionate de miscari ample (accidentale) ale bratelor. Dupa fiecare interventie chirurgicala le spun pacientelor mele ca durerea redusa dupa mamoplastia de augmentare nu este semnul vindecarii complete a inciziilor si este necesara reducerea miscarilor bratelor, fiind interzisa ridicarea coatelor peste nivelul umerilor timp de 30 de zile postoperator. Activitatile sportive recreationale (fitness, alergare) sunt interzise timp de 45 de zile postoperator evitand astfel aparitia complicatiilor.

Urmarirea postoperatorie presupune consultatii regulate in scopul monitorizarii evolutiei postoperatorii dupa un program standard a carui eficienta a fost confirmata in timp. Astfel, primul consult postoperator se efectueaza a doua zi dupa interventia chirurgicala, ulterior pacienta fiind evaluata la 7, 14 si 30 de zile. Monitorizarea pe termen lung presupune efectuarea de consultatii la 3, 6 si 12 luni de la interventia chirurgicala de mamoplastie, ulterior pacienta fiind consultata anual.

Complicatiile operatiei de marire a sanilor sunt extrem de rare si constau in: formarea de hemoatoame, seroame, dehiscenta plagii, infectia, cicatrici hipertrofice sau cheloide, extruzia implantului, contractura capsulara, precum si modificari ale sensibilitatii.

Formarea de hematoame si seroame este frecvent legata de nerespectarea recomandarilor cu privire la conduita postoperatorie, aparitia acestora fiind asociata cu traumatisme de mare intensitate sau cu efort fizic intens. Cazul clasic este cel al pacientei care la 3 zile dupa efectuarea mamoplastiei de augmentare, incurajata de absenta durerilor postoperatorii, isi reia activitatea sportiva prin participarea la orele de fitness.

Dehiscenta plagilor este asociata de asemenea cu efectuarea efortului fizic intens in primele 14 zile de la efectuarea augmentarii mamare cu precadere la pacientele care ridica bratele peste nivelul umerilor si este urmata frecvent de extruzia implantului.

In ceea ce priveste modificarile sensibilitatii locale un procent redus de paciente (sub 10 %) afirma ca prezinta o alterare tranzitorie a sensibilitatii periareolare, ce scade progresiv in intensitate in primele 45 de zile postoperator.

Infectia plagii operatorii este o complicatie care apare extrem de rar, la reducerea ratei de aparitie contribuind metodele de asepsie si antisepsie intraoperatorii, ingrijirea riguroasa postoperatorie, precum si investigatiile paraclinice preoperatorii menite sa surprinda un eventual proces infectios incipient.

Contractura capsulara este o complicatie tardiva care este intalnita din ce in ce mai rar in prezent, scaderea incidentei acesteia fiind pusa pe seama evolutie structurii implanturilor, cu precadere la nivelul suprafetei de contact dintre proteza si gazda.

Augmentarea mamara este contraindicata in cazul pacientelor cu afectiuni maligne ce intereseaza sanul, procese infectioase active indiferent de localizare acestora, in timpul sarcinii si alaptarii, precum si la pacientele afectate de radiodermita si radionecroza.

Descoperiti cum va puteti atinge idealul de frumusete programandu-va la o consultatie la numarul de telefon: 0724572908.