Blefaroplastia – Remodelarea pleoapelor

drbejinariu chirurgie estetica

Aspectul regiunii din jurul ochilor (perioculare) este deosebit de important în conturarea personalității așa cum este aceasta interpretată de persoanele din jurul nostru. Ne aflăm adesea în situația în care ne formăm o opinie total eronată cu privire la “felul de a fi” al unei persoane prin interpretarea trăsăturilor faciale, cu precădere cele din regiunea periorbitală. Blefaroplastia este intervenția chirurgicală care promite redobândirea prospețimii caracteristice adolescenței și corectarea asimetriilor de la acest nivel.

Ochii reprezintă în opinia majorității persoanelor o “oglindă” a sufletului, prin urmare se impune să acordăm o atenție deosebită felului în care ne prezentăm oamenilor din jurul nostru, riscând adesea să transmitem mesaje nedorite ce țin de tipul de personalitate, respect de sine, precum și de statutul social.

Fără doar și poate la construirea imaginii de sine contribuie multe alte aspecte ce țin de considerente estetice, dar și de profilul psihologic al persoanei, cel mai important dintre acestea fiind în opinia mea tipul personalității și capacitatea de integrarea în comunitate. Prin chirurgia estetică facială îmi propun să optimizez șansele de integrare armonioasă în viața socio-profesională și personală a pacientelor mele.

Aspectul îmbătrânit al regiunii periorbitale este dat de asocierea ptozei palpebrale (căderea pleoapelor) cu prezența ridurilor de expresie localizate în partea laterală a globilor oculari, uneori la potențarea acestui aspect nedorit contribuind și prezența cearcănelor.

Frumusetea pleoapelor prin blefaroplastie

Reîntinerirea facială presupune asociarea unui complex de proceduri și intervenții chirurgicale ce au ca obiectiv rezolvarea problemelor prezentate anterior. În cele ce urmează îmi propun să vă prezint modalitatea de tratament a ptozei palpebrale, știind cât de importantă este rezolvarea acestei probleme în contextul general al algoritmului de rejuvenare.

Blefaroplastia sau tratamentul pleoapelor căzute presupune remodelarea regiunii perioculare prin excizia țesutului cutanat excedentar rezultat în urma procesului de îmbătrânire. Procedura este relativ simpla și constă în scoaterea pielii în exces de la nivelul pleoapelor fiind asociată frecvent cu remodelarea țesutului adipos de la acest nivel. Tratamentul ptozei palpebrale este personalizat în funcție de localizarea acesteia (pleoapă superioară, inferioară sau ambele pleoape), modul de apariție (îmbătrânire sau hemipareză facială în urma unui accident vascular cerebral), precum și de așteptările pacienților cu privire la rezultatul postoperator.

Intervenția chirurgicală durează aproximativ 45 de minute fiind realizată cu anestezie locală, pacienta părăsind clinica la aproximativ 2 ore de la terminarea blefaroplastiei. Recomand pacientelor mele realizarea intervenției chirurgicale cu anestezie locală, procedura fiind nedureroasă. Intervenția chirurgicală se poate realiza și cu anestezie generală dacă pacienta își exprimă aceasta dorință sau în cazul în care se asociază mai multe proceduri estetice care impun menținerea sedării pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cicatricea restantă în urma blefaroplastiei este ascunsă în pliurile naturale ale pleoapei fiind cu greu vizibilă chiar și de personalul de specialitate, capacitatea de vindecarea a țesutului palpebral fiind cu adevărat impresionantă.

După excizia pielii în exces se realizează sutura intradermică cu fir monofilament foarte subțire. Această tehnică de sutură presupune ascunderea firului sub piele pe toată lungimea acestuia. Firele de sutură se îndepărtează la 5-7 zile postoperator, după această perioadă pacienta putând să își desfășoare activitățile cotidiene fără restricții.

Complicațiile apărute în urma blefaroplastiei sunt extrem de rare constituind excepții și sunt reprezentate de: formarea hematoamelor, dehiscența plăgii, infecție și ectropion. Tratamentul acestora este facil și ține de buna colaborare între medic și pacient.

Armonia facială este considerată a fii unul dintre pilonii de bază ai frumuseții așa cum este aceasta percepută de majoritatea pacientelor mele, prin urmare recomand cu fiecare ocazie o documentare riguroasă cu privire la efectuarea acestei proceduri estetice. Consider și recomand că în momentul  alegerii chirurgului estetician să se țină cont de aspecte precum: apartenența acestuia la societățile naționale de profil (garant al calității actului medical), experiența practică în domeniul chirurgiei și medicinii estetice, nota personală care să permită o bună colaborare medic – pacient și nu în ultimul rând ambientul necesar efectuării procedurii. Îmi doresc ca prin aceste rânduri să atrag atenția acelor paciente care se află în fața unei decizii importante pentru imaginea lor și care pot fi tentate de mirajul formei fără fond, riscând să fie tratate chiar de persoane fără certificat de liberă practică, ascunse în spatele unei imaginii supradimensionate.


Dr. Bejinariu Cătălin  Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă

Programări Consultații și Intervenții Chirurgicale (sistem privat): 0724 572 908

Programări Spitalul Sanador (sistem privat): 021 9699