Otoplastie (chirurgia urechilor)

Otoplastia este termenul medical ce defineste corectarea urechilor decolate, adesea asemanate cu cele ale elefantelului “Dumbo” din desenele animate. Desi personajul animat amintit ne-a colorat copilaria impresionandu-ne prin jovialitatea sa, el reprezinta pentru o anumita categorie de persoane un simbol al imperfectiunii, fiind frecvent folosit pentru sublinierea modificarilor de forma, simetrie si pozitie a pavilioanelor auriculare.

Malformatiile urechilor sunt extrem de vizibile, cele mai mici asimetrii fiind usor de identificat si putand sa dea nastere unor complexe cu adevarat importante ce pot avea repercursiuni asupra evolutiei ulterioare a personalitatii celor afectati.

Vreau sa subliniez importanta consultarii chirurgului plastician cu privire la existenta unor malformatii (chiar si minore) ale pavilionului auricular inca de la varste fragede, deoarece interventia chirurgicala se poate realiza chiar si la pacienti prescolari, evitand astfel formarea de complexe la intrarea in colectivitate, cunoscuta fiind exigenta copiilor cu privire la micile anomalii fizice ale colegilor. Otoplastia se poate realiza dupa varsta de 6 ani, pavilionul auricular dezvoltandu-se complet in primii 4 -5 ani de viata.

Otoplastia (chirurgia urechilor)

Corectarea urechilor decolate se poate realiza prin mai multe tehnici, abordarea chirurgicala fiind personalizata si profund influentata de aspectul fizic al pavilioanelor auriculare. Adesea pentru corectarea acestei anomalii se realizeaza o incizie la nivelul fetei posterioare a pavilionului auricular (cicatrice postoperatorie invizibila), urmand ca prin intermediul unui fir de sutura neresorbabil sa se realizeze ancorarea urechii decolate (departate) la regiunea retroauriculara, apropiind astfel urechea de cap. Folosirea firelor neresorbabile asigura mentinerea noii pozitii a pavilionului auricular toata viata. Inciziile din spatele urechii sunt realizate astfel incat sa nu fie vizibile din niciun unghi fiind foarte bine “ascunse” in santul retroauricular.

Chirurgia estetica a urechilor se realizeaza cu anestezie locala la adulti si anestezie generala la copii, durata totala a interventiei chirurgicale fiind de aproximativ 60 de minute. Dupa efectuarea procedurii in functie de timpul de anestezie utilizat, pacientul poate sa paraseasca clinica in aceeasi zi sau a doua zi in cazul utilizarii anesteziei generale.

Chirurgia urechilor

Durata de recuperare dupa efectuarea interventiei chirurgicale este mica, durerile postoperatorii fiind usor controlate cu analgezice uzuale. Vreau sa subliniez necesitatea utilizarii unei benzi circulare (bentite) la nivelul urechilor timp de 7 zile dupa reconstructie, aspect deosebit de important pentru persoanele active, intrucat limiteaza posibilitatile de reluare a activitatii profesionale in limite normale. Dupa depasirea celor 7 zile bentita se poarta pe timpul noptii pana la 21 de zile, evitand astfel eventualele accidentari nocturne care pot determina aparitia de complicatii la nivelul zonelor de sutura si favorizand acomodarea stucturilor cartilaginoase din pavilionul auricular cu noua pozitie.

Rezulatul final al otoplastiei poate fi apreciat la aproximativ 3 luni dupa efectuarea interventiei chirurgicale, insa modificarile majore de forma si profil sunt vizibile inca de la iesirea din sala de operatii, frecvent pacinetii mei devenind cu mult mai increzatori in ceea ce priveste imaginea de sine dupa vizulizarea “noilor” urechi in cadrul primului pansament efectuat la 24 de ore de la reconstructie.

Complicatiile descrise in literatura de specialitate sunt cele clasice caracteristiece tuturor interventiilor chirurgicale: sangerarea, hematomul, dehiscenta si infectia. Pentru evitarea sangerarii utilizez un aparat de coagulare (electrocauter) performant care imi permite sa opresc chiar si cele mai fine surse hemoragice, realizarea unei bune hemostaze fiind totodata si garantul evitarii formarii ulterioare de hematoame (acumulari de sange). Pentru a reduce riscul de dehiscenta (deschidere) a plagii operatorii utilizez fire monifilament neresorbabile de calitate, rezistenta sporita a acestora permitandu-mi sa folosec fire foarte subtiri. Respectarea cu minutiozitate a principiilor si protocoalelor internationale de asepsie si antisepsie a redus semnificativ rata complictiilor septice in cabinetul meu.

Armonia faciala este considerata a fii unul dintre pilonii de baza ai frumusetii asa cum este aceasta perceputa de majoritatea pacientelor mele, prin urmare recomand cu fiecare ocazie o documentare riguroasa cu privire la efectuarea acestei proceduri estetice. Consider si recomand ca in momentul alegerii chirurgului estetician sa se tina cont de apecte precum: apartenenta acestuia la societatile nationale de profil (garant al calitatii actului medical), experienta practica in domeniul chirurgiei si medicinii estetice, nota personala care sa permita o buna colaborare medic – pacient si nu in ultimul rand ambientul necesar efectuarii procedurii. Imi doresc ca prin aceste randuri sa atrag atentia acelor paciente care se afla in fata unei decizii importante pentru imaginea lor si care pot fi tentate de mirajul formei fara fond, riscand sa fie tratate chiar de persoane fara certificat de libera practica, ascunse in spatele unei imaginii supradimensionate.

Descoperiti cum va puteti atinge idealul de frumusete, programandu-va la o consultatie la numarul de telefon: 0724572908.