Tratamentul ridurilor cu acid hialuronic

Tratamentul ridurilor cu acid hialuronic

Noile tendinte in domeniul procedurilor de rejuvenare faciala arata ca injectarile cu acidul hialuronic au devenit “standardul de lux” pe piata fillerelor. Acidul hialuronic ajuta la indepartarea ridurilor fine, liniilor si cutelor inestetice, dar si imperfectiunilor de la nivelul barbiei, nasului si regiunii perioculare (din jurul ochilor). Fie ca vorbim de ridurile de la nivelul ochilor cunoscute ca si “laba gastei”, de cele de la nivelul santurilor nazo-geniene (intre nas si gura) sau de clasicele “linii marionette”, acidul hialuronic reprezinta solutia optima de reintinerire.

Acidul hialuronic, prin proprietatile sale curative, si-a dovedit utilitatea in tratamentul afectiunilor din sfera ortopedica, oftalmologica, dermatologica, precum si in medicina estetica.  Proprietatile acidului hialuronic de a retine apa si a mentine lubrifierea structurilor adiacente au permis utilizarea acestui glicozaminoglican in tratamentul artitelor pentru lubrifierea articulatiilor si mentinerea mobilitatii acestora. Aceleasi proprietati chimice il recomanda pentru utilizarea in chirurgia oculara fiind des folosit in tratamentul cataractei pentru refacerea volumului intraocular. In dermatologie acidul hialuronic este utilizat pentru hidratarea pielii si vindecarea leziunilor superficiale.

Utilizarea frecventa a acidului hialuronic pentru tratamentul unei game variate de afectiuni acute si cornice, precum si multitudinea de studii clinice dedicate utilizarii acestuia imi permit sa afirm ca utilizarea produsului este sigura si fara riscuri. Efectele adverse aparute in urma injectarii acestuia tinand doar de elemente periprocedurale care ridica factorii de risc.

Acid hialuronic pentru ridurile faciale

Acidul hialuronic este o substanta chimica sintetizata si resorbita in organismul uman in conditii fiziologice, prin urmare in urma injectarii acestuia nu apar reactii de respingere (reactii de corp strain) iar cantitatea introdusa se reduce lent (progresiv) prin resorbtie.

Versatilitatea acestui produs sta la baza gamei variate de proceduri de intinerire faciala asupra carora ne vom concentra in cele ce urmeaza. Producatorii de acid hialuronic si-au diversifiat gama de produse particularizand proprietatile acestora in functie de necesitatile pacientelor, existand in prezent diferente ce tin de consistenta produsului, precum si asocierea acestuia cu substante anestezice pentru facilitarea confortului in timpul procedurii de intinerire faciala.

Exceptand ridurile severe de expresie unde se impune utilizarea toxinei botulinice, acidul hialuronic reprezinta solutia optima pentru “umplerea” tuturor imperfectiunilor de la nivelul tenului respectand indicatiile producatorilor ce tin de consistenta si topografie.

Pentru tratamentul ridurilor de la nivelul etajului superior al fetei asociez toxina botulinica (in cazul ridurilor severe de expresie) cu injectarea de acid hialuronic in ridurile transversale de la nivelul unghiului lateral al ochiului, cunoscute ca si “laba gastei”.

Intinerirea etajului mijlociu al fetei se realizeaza prin injectarea de acid hialuronic in santurile nazogeniene, potenta prin augmentare zigomatica (volumizarea obrajilor) cunsocut fiind faptul ca pe masura ce inaintam in varsta, tegumentul si partile moi de la nivelul fetei au tendinta crescuta de ptoza (cadere).

Rejuvenarea etajului inferior al fetei se realizeaza prin injectarea acidului hialuronic cu densitate scazuta sau intermediara, cu precadere la nivelul “liniilor marionette” (riduri care dau aspectul classic de papusa-marioneta), precum si a ridurilor fine periorale (din jurul buzelor) caracteristice marilor fumatori.

Aspectul imbatranit si nenatural al pielii determinat de existenta cicatricilor aparute in urma acneei sau traumatismelor faciale poate fi de asemenea estompat sau ascuns in totalitate prin injectarea acidului hialuronic.

Intinerirea faciala prin injectare de acid hialuronic se realizeza utilizand seringi (preumplute) cu ace foarte fine, procedura fiind nedureroasa si adesea realizata fara anestezie. In cazul in care pacienta solicita efectuarea anesteziei, se pot utiliza creme cu anestezic sau anestezie locala cu lidocaina.

Durata procedurii este de aproximativ 20 de minute crescand la 30 de minute cand este necesara efectuarea anesteziei. Pacienta isi poate relua activitatea dupa 60 de minute de la terminarea interventiei, timp necesar remiterii eritemului (roseata) postinjectional.

Reactiile adverse sunt extrem de rare si sunt reprezentate de formarea unui hematom de mici dimensiuni la nivelul zonei de injectare, sangerarea minima la nivelul punctiei, echimoza (vanataie), eritem (roseata) si edem (umflatura locala). Pentru tratamentul acestora si remiterea simptomatologiei fiind suficienta aplicarea de gheata.

Rezulatatul final poate fi apreciat la trei pana la sapte zile dupa efectuarea procedurii (timp necesar rehidratarii), insa remodelarea regiunii este evidenta inca de la iesirea din cabine.

Rezultatul se mentine intre sase si noua luni si este influentat de viteza de resorbtie  proprie fiecarei paciente.

Recomand utilizarea acidului hialuronic pentru intinerirea faciala bazandu-ma pe siguranta utilizarii si versatilitatea acestui produs. Integrarea acestor proceduri in armamentarium-ul chirurgului estetician este salutarea si capabila sa asigure parcurgerea unui nou pas in drumul nostru catre atingerea idealului frumusetii.

Armonia faciala este considerata a fi unul dintre pilonii de baza ai frumusetii asa cum este aceasta perceputa de majoritatea pacientelor mele, prin urmare recomand cu fiecare ocazie o documentare riguroasa cu privire la efectuarea acestei proceduri estetice. Consider si recomand ca in momentul alegerii chirurgului estetician sa se tina cont de apecte precum: apartenenta acestuia la societatile nationale de profil (garant al calitatii actului medical), experienta practica in domeniul chirurgiei si medicinii estetice, nota personala care sa permita o buna colaborare medic – pacient si nu in ultimul rand ambientul necesar efectuarii procedurii. Imi doresc ca prin aceste randuri sa atrag atentia acelor paciente care se afla in fata unei decizii importante pentru imaginea lor si care pot fi tentate de mirajul formei fara fond, riscand sa fie tratate chiar de persoane fara certificat de libera practica, ascunse in spatele unei imaginii supradimensionate.

Descoperiti cum va puteti atinge idealul de frumusete, programandu-va la o consultatie la numarul de telefon: 0724572908.