Abdominoplastie

Sunteti la finalul lungului drum in lupta cu kilogramele in plus si totusi aspectul estetic al abdomenului dumneavoastra nu este cel pe care il doriti?

Abdominoplastia reprezinta remodelarea regiunii abdominale in sensul micsorarii si a indepartarii excesului adipos si tegumentar.  In randurile care urmeaza imi doresc sa va explic in detaliu etapele acestei interventii chirurgicale.

Majoritatea pacientelor mele se prezinta pentru efectuarea abdominoplastiei dupa o scadere ponderala masiva de peste 10 Kg, adesea fiind inrolate in programe profesionale de slabire desfasurate sub indrumarea unor nutritionisti cu experienta. Prin documentarea online atat de frecventa in zile noastre pacientele mele reusesc sa isi formeze o opinie relativ obiectiva cu privire la interventia chirurgicala ce urmeaza sa fie efectuata. Insist de fiecare data asupra necesitatii efectuarii consultului chirurgical menit sa stabileasca daca efectuarea interventiei chirurgicale dorite este si oportuna. De foarte multe ori ma aflu in situatia in care trebuie sa explic ca scaderea ponderala nu justifica abdominoplastia si ca cea mai buna interventie ar fi cea de remodelare prin lipoaspiratie. Pentru inlaturarea acestui “mister” cu privire la procedurile de remodelare ale regiunii abdominale va prezint in continuare in detaliu pasii necesari efectuarii abdominoplastiei.

Indicatia principala pentru efectuarea abdominoplastiei este data de prezenta tesutului adipos (gras) excedentar la nivelul regiunii abdominale inferioare asociata cu exces tegumentar (pliu de piele) abdominal. Este foarte important de inteles ca daca tesutul adipos poate fi inlaturat prin lipoaspiratie, problema pielii in exces este mult mai greu de rezolvat – existenta excesului de tegument impune efectuarea exciziei tegumentare in cazurile in care dimensiunea pliului nu poate fi redusa prin metode conservatoare.

Interventia chirurgicala de abdominoplastie se efectueaza cu anestezie generala si presupune indepartarea pliului cutanat ce include piele si grasimea excedentara. Daca pliul tegumentar este de foarte mari dimensiuni se impune uneori asocierea abdominoplastiei cu repozitionarea ombilicului (buricului) astfel incat sa putem indeparta o cantitate cat mai mare de tesut in exces. Cazurile severe cu sorturi mari (depozite adipoase mari) ce afecteaza si musculatura abdominala impun efectuarea suplimentara a plicaturarii muschilor drepti abdominali, procedura ce presupune efectuarea unei suturi mediane care apropie masa musculara abdominala reducand semnificativ dimensiunea taliei. Cicatricea postoperatorie este transversala la nivelul regiunii abdominale inferioare fiind ascunsa sub linia lenjeriei intime. Procedelui pe care il utilizez presupune efectuarea unei suturi intradermice cu fir situat in totalitate sub piele.

Durata procedurii de remodelare a regiunii abdominlae prin abdominoplastie este de aproximativ 3 ore in functie de complexitatea cazului. Dupa efectuarea interventiei chirurgicale pacienta ramane in clinica timp de 48 de ore pentru monitorizare, ulterior aceasta prezentandu-se regulat la consultatii conform indicatiilor in zilele 4, 6, 10 si 14 postoperator. Suprimarea firelor de sutura se efectueaza la 14 zile postoperator, pacienta putandu-si relua activitatea la aproximativ 16 zile de la efectuarea interventiei.

Complicatiile descrise in literaratura de specialitate sunt extrem de rare, constituind o exceptie in analiza statistica a lotului de pacienti operati de mine. Totusi pentru a nu neglija valoarea informativa a acestora le voi prezenta pe scurt. Complicatiile septice apar prin multiplicarea bacteriilor la nivelul leziunii. La rata redusa a complicatiilor septice contribuie respectarea protocoalelor internationale de asepsie si antisepsie precum si respectarea recomandarilor medicale cu privire la conduita postoperatorie a pacientilor. Dehiscenta plagii apare rar in cazurile in care pacientele nu respecta recomandarile cu privire la evitarea efortului fizic intens in primele 30 de zile de la efectuarea interventiei chirurgicale.

Rezultatele interventiei chirurgicale de abdominoplastie sunt cu adevarat impresionante, pacientele mele redobandind siguranta de sine in primele 14 zile de la efectuarea interventiei chirurgicale. Tinand cont de importanta increderii de sine in conturarea idealului femin recomand efectuarea acestei interventii chirurgicale la pacientele care au fost implicate in programe nutritinale soldate cu scaderi semnificative in greutate precum si la cele care doresc o micsorare a circumferintei abdominale.